Hvilken type træ skal du vælge til din bordplade?

Træ er ikke bare et materiale. Træ er et bæredygtigt valg, som giver indretningen i din bolig et naturligt look og tidløst udseende. Strukturen i træet tilfører din indretning et spil, som du ikke finder i andre materiale, og træ er et produkt der holder i mange år. Derfor er træ et helt naturligt valg, når du skal indrette din bolig med møbler og bordplader i træ.

Træ skal ses, duftes og føles

Hver træsort har forskellige unikke egenskaber og giver hver for sig en helt unik atmosfære i boligen, hvor du både kan se, dufte og føle på træet. Men hvilken type træ skal du f.eks. vælge, hvis du gerne vil have en ny træbordplade? Vi har fundet 4 forskellige træsorter frem, som er de typiske træsorter, og forklarer de enkelte egenskaber med træet. Udgangspunktet i de enkelte træsorter, er træplader der er limet sammen af korte stave.

Asketræ:

Er en meget gylden træsort med lange og mørke striber i farverne, og er en meget tung og hård træsort. Ask er meget populært i de danske skove, og du finder faktiske rigtigt mange typer af disse træer, som kan blive op til 40 meter i højden. Asketræ bruges også til meget mere end bordplader, og du vil ofte også kunne finde dette som et materiale, der bruges til gulve, og har en levetid på 15-60 år. Ask bruges også til rigtigt mange andre redskaber og legetøj, da træsorten er meget nem at arbejde med og forme efter behov.

Birketræ:

Birketræ er en noget blødere træsort, og farverne i birketræet er meget lys og du vil kunne se farvevariationer mellem hvidgul og en brunlig gul farve. Birketræet kender du fra de danske haver og anvendes ofte til alle former for møbler som f.eks.: bordplader, spiseborde, kommoder og spisebordsstole. Lidt sjove fakta er, at du faktisk kan drikke saften direkte fra birketræet, og træet er noget af de bedste til at tænde op med i brændeovnen.

Bøgetræ:

Det står med brede bøge… er faktisk en sætning der er en del af vores nationalsang, og bøgetræet er den mest almindelige træsort i Danmark, som er udbredt over hele landet. Bøg er ikke så hård en træsort, og hvis man kigger på Brinell-skalaen, som er den skal man måler hård-heden i træet på, så ligger hårdhedsgraden på 2,8. Bøgetræet er en træsort med lyse og beige farver. En lille ekstra bonusinfo, er faktisk at tandstikker og ispinde ofte er lavet af bøg, da bøgetræ ikke afgiver smag.

Egetræ:

Egetræ er den mest populære træsort, når man kigger på hvor træsorten anvendes henne i møbel og boligindustrien. Træsorten er både en meget hård træsort, som gør at egetræ er meget anvendelse til overflader, som er meget slidstærke. Det flotte ved egetræ er de meget tydelige åreaftegninger i træet, som kommer ekstra flot frem med de gyldne og brune farver i træsorten.

traesorter

Husk at overfladebehandle træet inden du tager det i brug

Overfladebehandling er vigtigt, når du bruger træ til en bordplade, og en bordplades udseende bliver forskellig, alt efter hvilken overfladebehandling du giver bordpladen. Oliebehandling er den mest populære overfladebehandling til køkkenbordplader, da denne type for behandling mætter træet og gør træet modstandsdygtig overfor vand og snavs.

One comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *