Fordele og ulemper med en hybridbil

Hybridbiler er populære som aldrig før. De sælges, køres og leases som aldrig før – både i Danmark og i udlandet. Samtidig har hybridteknologien også sneget sig ned i de mindre biler, så langt flere har råd til hybridbiler.

Men hvor kommer populariteten fra? Udover at hybridbiler er mere miljøvenlige, så er de jo også typisk dyrere. I denne artikel vil jeg prøve at fremhæve fordele og ulemper ved at have en hybridbil. Overordnet er den uomtvistelige fordel, at de er mere miljøvenlige – det er faktisk lige meget, hvordan du vender og drejer det. Og når alternativerne i brintbil eller elbil er så meget dyrere eller mere besværlige, så er hybridbiler perfekte til dig, der vil være miljøvenlig uden at sprænge banken.

Ulemper ved en hybridbil

 • Hvis du oftest kører motorvej med en konstant høj hastighed, så er besparelsen på brændsel typisk en del mindre end ved bykørsel
 • Hybridbiler er dyrere
 • Brændselsbesparelserne kan godt tage nogle år før de modsvarer den ekstra pris på bilen
 • Hybridbiler handler om miljøvenlighed – ikke hastighed. Hvis du gerne vil have en stor, kratfuld motor (typisk de værste for miljøet), så er hybridbiler ikke det rigtige valg.

Det er ganske enkelt at vurdere, om en hybridbil er noget for dig. Kører du mest på motorvej uden særligt meget tid tilbragt i kø, så er det ikke brændstoføkonomien, der skal få dig til at vælge hybridbil.

Hvis miljøet er noget, der spiller en rolle i din valg af bil, men du ikke har alverden i budget til en ny, miljøvenlig bil, så er der også råd for det. Du finder nemlig en billig hybridbil i eksempelvis en Toyota Yaris Hybrid. Ved bykørsel og meget start/stop kørsel kan den ekstra omkostning hurtigt tjene sig ind i meget bedre brændselsøkonomi i en hybridbil. Særligt hvis du gerne vil have en højere udstyrsgrad end den helt basale model, så er den ekstra omkostning en del lavere ved en hybridbil.

Fordele ved en hybridbil

 • Hybridbiler er langt mere miljøvenlige end normale biler
 • Hvis nok mennesker kører hybridbiler vil benzinpriserne sandsynligvis falde
 • Hybridbiler er langt mere stille under kørsel
 • Perfekte til bykørsel, køer og små landeveje
 • Højere værdi ved gensalg
 • Priserne er faldet i de senere år og omkostningerne ved vedligeholdelse det samme
 • Mindre og mere effektive motorer

Der er mange fordele ved at eje en hybridbil. Igen er den altoverskyggende fordel, at du gør dit for at skabe en bedre verden med mindre co2-udledning. Og når du bare skal køre børn i skole, køre i supermarkedet eller på arbejde kan besparelsen i benzin indhente den ekstra omkostning langt hurtigere. Familier med to biler og hang til bilferier kan typisk med fordel have både en benzinbil og en hybridbil stående. På den måde kan mindre ture og bykørsel ordnes med den ene og bilferie og lange ture på motorvej ordnes med den anden.

Alternativerne – brintbil og elbil

Hvis du gerne vil gøre det ekstra for miljøet kan en elbil eller en brintbil være det perfekte valg for dig. Typisk er disse biler dog en del dyrere, og du skal også gøre dig overvejelser omkring rækkevidden og muligheden for ladestandere og optankning. Her er der masser af relevante overvejelser, som jeg ikke når at gå i dybden med i denne artikel. Hvis du derfor ikke synes, at hybridbiler er helt miljøvenlige nok, så anbefaler jeg dig at gå på opdagelse på nettet omkring elbiler og brintbiler.

Jeg håber, at denne artikel har givet dig noget ekstra ammunition, når du skal i krig med beslutningen om, hvilken bil, der skal være din nye. Det er en stor og vigtig beslutning at vælge ny bil. Skal den være miljøvenlig, budgetvenlig, brug eller ny?

 

4 comments

 • bob er sej

  😀 😛

 • Jeg syntes det er mega synd, at regeringen ikke vælger at sætte et loft på afgiften for el- og hybrid biler, så vi kan få prisen på dem ned i Danmark. Hvis prisen ikke falder, så vil vi blive ved med at have benzin- og dieselbiler der bare skader miljøet.

 • Erik Højby

  Jeg mener også at det” at man ikke kan sætte en trailer efter en almindelig el eller hybridbil gør den ret uanvendelig.
  Jeg selv vil langt hellere have en mindre bil i det daglige der så kan “udvides” ved hjælp af en lille trailer.
  Jeg var faktisk lige ved at købe en Yaris hybrid her forleden, men besluttede ikke at købe en den,, grundet den manglende mulighed for at trække min lille 450kg. trailer og min 500kg. camper med påløbs-bremser som jeg i dag kan trække med min 18 år gamle Corolla som så må leve lidt længere i stedet for.
  Hvor mange jydekroge mon der forsvinder,,?

 • Henrik s

  Hmm… synes måske det lidt ærgerligt hvis det forholder sig sådan at der ikke er nogen gevinst i hybrid i kørsel på motorvej…?? Jeg har blandet kørsel. Både i byen og motorvej. Så tror jeg godt jeg kan vente længere endnu med evt. Skift til hybrid frem for lille benziner….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *