Sådan kommer du i gang med investering som ung

Renters rente er et spændende begreb. Investerer du blot hundrede tusinde kroner i aktier eller fast ejendom mens du er ung står du med vel over en million, når du bliver ældre.

Og meget mere kræver det faktisk ikke at komme i gang med at investere. For mange danskere har en idé om, at investering er en sport forbeholdt for dem, der har solgt en virksomhed eller arvet penge. Sådan hænger det ikke sammen. Sætter du blot et par tusinde kroner til siden hver måned har du mulighed for hurtigt at komme i gang med investering. Det kan vise sig at blive en af de bedste beslutninger, du kommer til at tage nogensinde.

Vi kommer her med et par råd og praktiske tricks til, hvordan du faktisk kommer i gang med investering. Artiklen er inspireret af økonomiske rådgiver Okholm fra Sund Økonomi, der til daglig hjælper både studerende, mindre virksomheder og almindelige danskere i forbindelse med økonomitjek, omlægning af lån og meget mere.

Tag et SU-lån

Du har som SU-berettiget og udeboende studerende mulighed for at tage et SU-lån. Satsen i dag er lidt under 3.000 kroner om måneden og stiger lidt, hvis du har børn.

Du bør tage SU-lånet – også selvom du ikke har behov for de penge til at overleve. Dit SU-lån betaler du nemlig en meget lav rente for og afbetalingen begynder først år efter, du er færdig på dit studie. Så gunstige vilkår får du ikke ellers på lånemarkedet nogensinde.

Med dit SU-lån har du mulighed for at samle kapital til senere at investere i fx aktier eller ejendomme. Med et par tusinde kroner får du ikke mange aktier, men gør du det over et par år begynder din portefølje faktisk at ligne noget.

Fordi at du er ung kan du udmærket klare en højere risikoprofil. Sæt derfor dine penge i aktier med et vist potentiale, men stadig store danske virksomheder. Statistisk set bliver de med tiden en god forretning og hvis du undgår at sætte dig så hårdt i det, at du ikke kan trække dig ud når du ønsker det, er vejen banet til en god forretning.

Studiejob og sæt et par tusinde af

Udover SU-lånet kan du med fordel søge efter et studiejob og også her sætte lidt penge til side.

At finde et studiejob er på nogle studier lettere end andre – men med en opsøgende tilgang og en anerkendelse af hvor vigtigt det er at have et netværk vil det med tiden også lykkes dig at finde dit studiejob.

Husk ikke at lade studiejobbet ødelægge dine muligheder for også at passe dit studie almindeligvis.

Start med aktier

Aktier er meget nemme at komme i gang med.

Hvis du opretter en konto hos fx Nordnet har du mulighed for at komme i gang med dine investeringer og købe aktier fra en enkelt ad gangen.

Opbyg langsomt din portefølje og undgå løbende at købe og sælge. Aktieportalerne tjener penge hver gang du køber og sælger og er derfor de eneste vindere. En god taktik har igennem mange år vist sig at være ”køb og hold”. Lad som om det er penge, du først kan aktivere igen om 10 år og undgå derved at komme til at bruge dem lige her og nu.

Du har ikke brug for at bruge dem lige nu. Lad pengene stå til det faktisk er nødvendigt.

Ejendomme fra 100.000 kroner

Når du kommer ”længere op” kan du overveje en investering i fast ejendom. Med finansiering har en bank har du mulighed for at investere i fast ejendom fra omkring 100.000 kroner i Danmark.

At investere i ejendom er en illikvid investering for det meste. Det betyder, du ikke nemt kan trække dig ud af investeringen igen. Derfor skal din økonomi også kunne klare sig selvom du sætter fx 100.000 kroner af for ikke at se dem igen før om lang tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *