5 gode råd når du skal købe en rollator

Der er flere ældre i Danmark end nogensinde før. Faktisk er der lige nu hele 697.000 danskere på 70 år eller derover – og tallet bliver bare ved med at vokse. Danmarks Statistik laver hvert år en befolkningsfremskrivning som estimerer, at der i 2040 – altså om ”blot” 25 år – vil være hele 1,2 millioner danskere over 70 år.

Tallene tænder generelt julelys i øjnene hos topcheferne ved de store producenter af hjælpemidler til ældre. De forudser nemlig et enormt boom, hvor langt flere end tidligere får brug for forskellige redskaber til at kunne klare sig selv. Det skyldes dog ikke alene ændringen i den demografiske sammensætning – men i lige så høj grad, at den offentlige pengekasse samtidigt skrumper år for år. Derfor skal stadigt flere selv betale for de hjælpemidler de har behov for – og Fru Jensen betaler selvfølgeligt mere for sin badestol eller kørestolsrampe, end hvis det var kommunen der indkøbte den.

Der er dog ét hjælpemiddel, som er langt mere udbredt end andre. Vi kender det alle sammen – faktisk kan man efterhånden ikke gå en tur i supermarkedet fredag formiddag uden at støde ind i flere af slagsen. Her tænker vi selvfølgeligt på ældre damer og mænd, som er ude og gå med deres rollator.

Som vi nævnte for lidt siden skal flere og flere ældre selv betale de remedier de har brug for. Derfor bliver der rundt omkring solgt rollatorer som aldrig før – Harald Nyborg er umiddelbart en af de største forhandlere. Desværre – mest for de ældre og svækkede brugere – er det oftest prisen og ikke funktionerne der er i fokus.

Læg mærke til disse 5 ting før du køber

Når der i Danmark alene sælges over 50.000 rollatorer om året siger det sig selv, at der må være forskelle på de forskellige typer. Mange lægger imidlertid ikke mærke til dem, da kun de færreste har nogen synderlig indsigt i hvad man skal være opmærksom på. I samarbejde med Rollator-guiden.dk bringer vi derfor eksempler på 5 konkrete ting, som du skal være opmærksom på.

1. Hvilket materiale er rollatoren lavet i?

En rollator fås i tre forskellige materialer, som hver især har nogle fordele. Det kan du se opridset i tabellen herunder:

Materiale Prisklasse Rollatorens vægt
Stål 4-800 kr. 9-11 kg.
Aluminium 800 – 3.000 kr. 7-9 kg.
Kulfiber 3.000 kr. og opefter 5-8 kg.

Det siger sig selv, at desto tungere rollatoren er, desto flere kræfter kræver det at skubbe
den. Samtidigt er der imidlertid også en direkte sammenhæng mellem materialet og prisen. Aluminium er det mest brugte materiale – stål er på vej ud på grund af vægten, og en kulfiber-rollator er i manges øjne stadig for dyr.

rollator-sammenklappelig2. Er det en sammenklappelig rollator, og hvis ja – hvordan?

 

Næsten alle rollatorer kan i dag lukkes sammen på en eller anden måde. Det er næsten en nødvendig, fordi den ellers er umulig at transportere. En rollator kan være enten lodret sammenklappelig eller sideværts sammenklappelig. Sidstnævnte er at foretrække, da en rollator der lukkes sidelæns sammen kan stå oprejst selv når den er lukket. Derfor er den væsentligt lettere at håndtere. Den type lukning er dog også dyrere at konstruere, og det ses derfor sjældent på de helt billige modeller.

3. Hvordan er sædet?

Når du får behov for at holde et hvil, er det rart at kunne sidde komfortabelt. Derfor skal du være opmærksom på sædets beskaffenhed. Nogle rollatorer har et hårdt plastiksæde, nogle har et blødt skum-sæde, og andre igen har et sæde i kraftigt stof. De to sidstnævnte er generelt de bedste. Sædet hænger lidt sammen med punkt 1, fordi en rollator der lukkes sidelæns sammen vil altid have et stofsæde.

4. Hvad for noget tilbehør er inkluderet i prisen?

Til en rollator kan man få noget forskelligt praktisk tilbehør. I nogle tilfælde er det inkluderet i prisen, mens det ved andre rollatorer er noget man køber ved siden af. Udstyr som langt de fleste vil få glæde af er blandt andet en stokkeholder og et ryglæn. Et godt eksempel på en rollator stort set uden medfølgende tilbehør er Topro Troja. Der medfølger intet tilbehør – det skal i stedet købes særskilt til forholdsvist høje priser.

Det er altså vigtigt at være opmærksom på hvad du får for pengene når du skal sammenligne to rollatorer med hinanden – en billig rollator kan hurtigt blive dyr hvis du bagefter skal ofre penge på tilbehør.

rollator-hjul5. Hvilken type hjul har rollatoren?

Vores sidste anbefaling går på, at du skal se godt efter kvaliteten af hjulene. Er de i hård plastik skal du holde dig langt væk – en sådan rollator er ikke synderligt komfortabel at gå med, da hjulene så ikke giver nogen stødabsorbering. Det bedste er luftgummihjul, som dog har den ulempe at de kan punktere. Derfor vælger langt størstedelen i dag en rollator med gummihjul – de er tilpas bløde, men kan ikke punktere.

Nu hvor du er klædt lidt bedre på til at vælge en rollator, er det kun et spørgsmål om at finde frem til nogle forhandlere med et bredt sortiment. I den forbindelse kan du f.eks. besøge Hjælpemiddelbasen, hvor forhandlere af alskens typer hjælpemidler kan oprette deres produkter. Alle rollatorer får desuden angivet specifikationerne, så det er nemt og hurtigt for dig som kunde at sammenligne mulighederne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *