Danske boliglån bliver billigere efter amerikansk renteudmelding

I midten af september ville Den Amerikanske Centralbank (Fed) meddele, om renten skulle sænkes, hæves eller stå urørt hen. Hele verden ventede i spænding i dagene op til, men spændingen blev udløst, da centralbankchef, Janet Yellen, meddelte, at renten i USA ville forblive uændret.

Selvom de fleste havde forudset meldingen, var der alligevel overraskelse at spore i den danske boligrente. Denne faldt nemlig betydeligt dagen efter.

– Det må betragtes som en smule overraskende, eftersom de fleste økonomer havde forventet præcis den rentemelding fra den amerikanske centralbank, der rent faktisk blev leveret, udtaler Lise Nytoft Bergmann, som er boligøkonom i Nordea Kredit.

Kurserne på de lange 30-årige 3 procents obligationer, både med og uden afdrag, steg med 0,40 kurspoint dagen efter Janet Yellens udmelding. Obligationen med afdrag steg fra 98,15 til 98,55, og obligationen uden afdrag steg fra 96,85 til 97,25.

Økonom: Ikke den store betydning for nuværende boligejere

Faldet i den danske boligrente kom bag på mange, men Lise Nytoft Bergmann mener alligevel at kunne forklare årsagen til reaktionen.

– Skal man tolke på reaktionen på rentemarkederne, må konklusionen være, at der alligevel har siddet nogle investorer, der var bekymret for, om Fed ville hæve renten allerede på torsdagens møde frem for først til december, som de fleste analytikere forventer, siger hun.

Hun tilføjer dog, at faldet i boligrenten herhjemme ikke gør den store forskel for nuværende boligejere, da situationen kun er kortvarig.

– Rentefaldet får nemlig ingen betydning for, hvorvidt det kan betale sig at omlægge sit lån eller ej, og på lidt længere sigt er der stadig udsigt til stigende renter, forklarer hun.

Det er altså kun de danskere, som har planer om at købe bolig nu, der har glæde af faldet i renten. Lån penge kan altså gøres billigst nu.

Om økonomerne får ret i, at Den Amerikanske Centralbank vil hæve renten næste gang, får vi så først svar på om nogle måneder. Læs hele artiklen hos Finans.dk

Renteniveauet vil normaliseres inden for få år

Flere eksperter har udtalt uafhængigt af hinanden, at har man planer om at købe fast ejendom, bør man kraftigt overveje sine muligheder netop nu. Renteniveauet vil nemlig kun gå én vej inden for de næste år, hvorfor der er penge at spare ved at slå til nu.

Et ”normalt” renteniveauet ligger på omkring 4.5 procent, hvilket altså er en forskel på 2 procent i forhold til den nuværende rente på 2,5 procent (afhængig af din finansieringskilde).

Det kan dog være vanskeligt at vide præcis, hvornår det er bedst at slå til på boligmarkedet, og tilsvarende hvornår det er klogest økonomisk eventuelt at omlægge sit lån.

I de fleste banker betaler du endvidere et gebyr, hver gang du omlægger dit lån. Og denne udgift lyder oftest på omkring 10.000 kr., hvorfor denne udgift er værd at have med i udregningen af, hvorvidt det kan betale sig at omlægge lånet.

Heldige, nye boligejere

Det nuværende renteniveau har som du sikkert ved, været endnu lavere omkring marts 2015. Slog du til på det rette tidspunkt kunne du få et fastforrentet realkreditlån på 1.5 procent, mens de variable realkreditlån kunne fås ned til 0.5 procent. Mange valgte derfor at omlægge deres realkreditlån og dermed lukrere på det gunstige renteniveau.

For mange nye boligejere var rentemarkedet også en stor gave. Ifølge eksperter såsom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit vil der gå flere år inden et tilsvarende lavt renteniveau.

Det kommer dog an på flere internationale udviklinger. Efter en hektisk tid er der faldet ro på situationen i Grækenland, mens dog flygtningekrisen i Europa kan påvirke stærke EU-lande samfundsøkonomi. Aktiemarkedet i særligt Kina led også store knæk sidste måned, mens ét af verdens absolut rigeste lande Saudi Arabien i dag på TV2 omtales om en skrøbelig økonomi grundet deres store udgifter, lave beskæftigelse samt økonomisk afhængighed af deres olie.

Renten i Danmark påvirkes løbende af den europæiske rente, som så bliver påvirket af flere internationale forhold. Det kan derfor være svært for Lise Nytoft Bergmann såvel som andre at vide sig sikre på rentemarkedets udvikling.

Du gør derfor klogt i at følge med på diverse nyhedsportaler, såfremt du netop står og overvejer et boliglån eller omlægning af et eksisterende lån.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *