Gyngestole med klassisk dansk design

Gyngestole er igen gået hen og blevet populære møbler i de danske hjem. Dette afspejles blandt andet af det meget brede udvalg på markedet såvel som, hvor ofte man nu om stunder besøger hjem, som har en gyngestol stående i stuen.

Med en hvis ret kan man sige, at gyngestolen i klassisk design aldrig rigtigt er gået af mode, og da især ikke de klassiske modeller, som er designet af flere forskellige designikoner i årene omkring 1950 og 1960. Disse stole er karakteristiske ved at være tidløse i deres design, hvilket er grunden til at de stadig er populære den dag i dag.

De forskellige gyngestole er smukke og enkle, samtidig med at de er komfortable. Disse stole i klassisk dansk design er den perfekte kombination mellem smukt design og komfortabelt design samt materialer i høj æstetisk kvalitet. Alle nævnte stole kan ofte findes på loppemarkeder og i antikforretninger, hvis du er heldig. Ellers kan du være helt rolig, eftersom de mest populære stole er blevet relanceret og produceres på ny. Internettet er altid et godt sted at starte, når man vil have et hurtigt og godt overblik over gyngestolene på markedet.

I det følgende ser vi nærmere på nogle af de smukke og berømte danske designs, som i dag kan anskaffes.

Gyngestolen IW3 af Kristian Illum Wikkelsø

Gyngestolen IW3 af Kristian Illum Wikkelsø

Kristian Illum Wikkelsø er måske ikke en af de mest hotte og kendte designere lige nu, men Wikkelsø var rent faktisk en af de designere, som var med til at sætte dansk design på verdenskortet tilbage i 50’erne og 60’erne. Derfor fortjener hans flotte værker anerkendelse. Tilbage i 1958 designede han gyngestolen IW3, som den gang blev fremstillet af N. Eilersen. Stolen har et meget klassisk udtryk, hvor der helt tydeligt er blevet lagt vægt på siddekomforten. I denne stol kan man sidde og slappe af efter en lang dag. Stolen er netop blevet relanceret, hvilket betyder, at den igen er blevet sat i produktion. Dette er et bevis på det tidløse og klassiske design for denne slagsgyngestole, og stolen kan i dag fås i flere møbelhuse, og gyngestolen fåes endda på internettet.

Nanny gyngestolen fra Nanna Ditzel

Nanna Ditzel beskrives ofte som en af de mest succesrige danske, kvindelige designere. Hun har modtaget utallige priser for sine designarbejder og har i den grad sat sit præg på dansk møbeldesigns historie. Nanna Ditzels mand døde i 1961, hvilket førte til en periode, hvor Nanna designede mange forskellige møbler. I denne periode, helt præcist i 1969, designede hun gyngestolen kaldet Nanny. Denne stol har smukke, organiske og runde former, som samtidig giver en god siddekomfort. Stolen er blevet relanceret og produceres i dag i den oprindelige træfarve, men nu også i mat sort.

Gyngestolen J16 af Hans J. Wegner

Hans J. Wegner er nok en af de mest kendte møbeldesignere i Danmark. Han er kendt både her i landet, men også i udlandet. Han designede en lang række møbler i sin storhedstid, som stadig er i produktion i dag. Både de originale møbler og de nyproducerede møbler er i høj kurs blandt kendere og ivrige designentusiaster. En af de mest populære stole gennem tiden har vist sig at være hans gyngestol J16. Stolen er designet i 1944 og blev hurtigt et must-have i de danske hjem. Stolen er designet ud fra de klassiske principper og hænger sammen med resten af Wegners designunivers. Komforten har helt klart været vigtig, men Wegner har samtidig sørget for at alle detaljer sidder lige i skabet. Stolen har været i produktion siden 1944, hvilket vidner om stolens popularitet.

Gyngestole fra Børge Mogensen

Børge Mogensen er endnu en af vores helt store møbeldesignere. Ligesom Wegner har Mogensen designet en lang række ikoniske møbler. Børge Mogensen blev leder af FDB’s møbelfabrik i 1942. Fabrikken producerede mange af de helt store klassikere herunder bl.a. Mogensens egen gyngestol – J52G. Stolen er designet i 1950’erne. Denne stol hviler på de samme designmæssige principper som de andre gyngestole, som er nævnt i denne artikel. Mogensen ville have at stolen skulle være meget funktionelt, hvilket betyder at stolen optager relativt lidt plads i stuen. Stolen har desuden en høj siddekomfort og et skønt og tidløst udseende. Stolen er igen blevet sat i produktion og kan således købes fra ny. Stolen er stadig meget populær den dag i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *