Håndboldlandsholdets opskrift på OL-guld

Hvad er opskriften på OL-guld?

Et tilsvarende spørgsmål bliver ofte stillet af historikere, men på en lidt anden måde: Hvad afgør historiens gang?

Er det enkelte individers handlinger og præstationer, er det generelle tendenser, eller er det tilfældigheder?

Da Danmark i sidste uge spillede mod de franske favoritter i OL håndbold-finalen, synes alle disse at kulminere i den vel nok største bedrift i dansk herrehåndbold.

Dansk OL-guld: Længe undervejs?

Danmark havde aldrig tidligere vundet guld ved OL. Det er på trods af en lang tradition for at Danmark har ligget blandt de bedste i verden.

Med en EM-sejre tilbage i 2008 og 2012 og to sølvmedaljer ved VM i 2011 og 2012 syntes OL-guldet ikke at være helt uden for rækkevidde. Alligevel følte de fleste at franskmændene var en nærmest uoverkommelig forhindring på vejen dertil.

Danmark havde faktisk ikke besejret dem i en betydningsfuld kamp siden 2007. Alene i år havde de lidt nederlag til Frankrig de tre ud af tre gange, de havde spillet mod dem. Én af disse kampe var oven i købet i selve OL-gruppespilllet!

For at opsummere: På trods af en til tider svingende indsats, viste Danmark tilstrækkelig med kløgt og udholdenhed til at nå i finalen. Men forventninger til en sejr over Frankrig – de forvarende OL og VM-mestre – syntes knap så sikker.

Offensiv strategi og klogt spil

Ved OL i 2008 stod den islandske træner, Gudmundur Gudmundsson, i spidsen for sit hjemlands hold, da de i finalen tabte mod Frankrig. I 2016 stod han i en lignende situation, men i stedet som træner for det danske landshold. Siden da har han studeret Frankrig strategi.

Stik imod mange kritikeres syn på ham som værende for konservativ, valgte han en usædvanlig offensiv strategi.

Bet365 er en spilleside, som også leverer spilleodds og de seneste sportsnyheder. Ifølge Bet365 udtalte Gudmundur Gudmunsson sig om Danmark’s strategi mod Frankrig: “Jeg snakkede med spillerne om, at vi måtte gøre noget for at komme hurtigt ind i kampen og måske overraske dem. Det synes jeg, vi gjorde, og vi startede kampen godt. Jeg var meget tilfreds med strategien og hele kampen”. Du kan læse hele interviewet på http://extra.bet365.dk/news/da/.

Tomas_Svensson_et_Gudmundur_Gudmundsson_-_Henrik_Mollgaard-20160110[1]

Gudmundur Gudmundsson i spidsen for det danske landshold. Billede: Wikimedia

Med Gudmundssons strategi kom Danmark til at spille uden målmand, så snart de var i angrebet. På den måde kunne de spille med en ekstra mand i angrebet. Dette åbnede naturligvis op for en række målchancer for Frankrig, hvilket de ofte udnyttede effektivt. Alt i alt gav det imidlertid Frankrig rigelig med problemer i forsvaret, da de havde problemer med at håndte overgangene mellem de danske angrebsspillere, særligt Casper Mortensen og Lasse Svan.

Karabatic’s skade

Frankrigs egen stjerne, Nikola Karabatic, blev skadet 10 minutter inde i anden halvleg. Dette syntes at være en lettelse for Danmark, som pludselig syntes at få mere frit spil i angrebet.

I denne periode blomstrede særligt Mikkel Hansen – kåret som verdens bedste to år i træk – da han på systematisk vis syntes at desintegrere det franske forsvar.

Man kunne næsten høre de franske fans puste ud af lettelse, da Karabatic atter indtog banen for at forsøge at indhente to-målsførringen.

Inden Danmark kunne kalde sig olympiske mestre, måtte de modstå de sidste 10 minutters hårde pres Frankrig. Med Karabatic’s tilbagekomst blev dette ikke en lettere opgave.

Med tre minutter tilbage havde Karabatic styret holdet 1 mål inden for rækkevidde af Danmark. Men til danskernes held begik Karabatic en fodfejl, hvilket gav Danmark muligheden for at forøge forspringet til tre mål og hermed lukke døren for et fransk comeback.

En helstøbt indsats

Var Danmark det bedste hold, havde de momentum eller var de mest bare heldige?

Danmark lagde en modig strategi op til kampen, spillede kreativt og optimistisk, og var oven i købet så heldig at undgå Karabatic i perioder af kampen.

Dette var opskriften på OL-guldet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *