Hvilken joke er din?

Der er stor forskel på jokes. En god joke må antages at være en joke, hvor alle kan grine med. Men samtidig er der også den slags jokes, som man enten ikke forstår eller man simpelthen ikke finder sjove. Hvad gør en joke sjov? Og hvorfor får en bestemt joke dig til at ligge på jorden og græde af grin, imens din veninde bare kigger mærkeligt på dig?

Et godt grint er tilsyneladende så vigtig for os mennesker, at en hel hær af komikere verden over har valgt deres karriere netop af den grund.

Forskel på jokes

Der er mange forskellige former for jokes. Vi har de gamle klassikere som ’Alle børnene… ’ og alle blondine-jokes. Men samtidig har vi også de lidt nyere som ’din mor’-jokes. Og vi må endelig ikke glemme de mere ’professionelle jokes’, der kommer fra vores komikere rundt om i verden. Et godt grin påskønnes så meget, at vi har oprettet en hel branche til ære for jokes.

Depositphotos_9684397_l-2015Til de lidt mere eftertænksomme typer har vi også en lidt anden form for joke; gåderne. Nogen kan godt lide at få stillet en god gammeldags gåde, hvor joken består i selve svaret af den.

En speciel form for jokes, der virkelig kan finde ud af at bryde venskaber, er de stødende jokes. Nogen kan skraldgrine over jokes, der gør grin med henholdsvis en profession, en etnicitet eller et køn. Andre finder disse former for jokes meget stødende og en sjov aften kan forvandles til den rene omgang debat, hvor man diskuterer moralen inden for disse jokes. Så vælg dine jokes med omhu næste gang du er sammen med vennerne!

Professionelle jokes

Komikerne har gjort det til deres formål her i livet at få andre folk til at grine. Og der sker da også noget magisk når en hel sal fuld af mennesker græder af grin sammen. Men i nogle af de jokes, komikerne oppe på scenen fyrer af, er der ofte et skjult budskab. Komikerne er mennesker ligesom alle andre og de har også forskellige former for budskaber, som de vil ud med. Det kan være politiske budskaber såvel som moralske. Ofte kører der en eller anden politisk debat, som mange mennesker taler om hjemme i stuerne. Komikernes måde at komme ud med deres budskaber er simpelthen at skjule dem bag en velklædt joke, som man først griner af og bagefter begynder at tænke over.

Jokes som gådefortællinger

En hel del af de jokes vi støder på i hverdagen fungerer som spørgsmål til den som skal høre fortællingen, og hvor man får mulighed for at svare på et (nogle gange retorisk) spørgsmål, som så leder hen mod en pointe, eller punchline, som er selve joken. Det gælder eksempelvis de klassiske amerikanske “knock-knock” vittigheder og de fleste typer af danske molbohistorier, som altid starter som noget med “hvorfor smider molboerne deres leverpostejmadder op i luften”, og vittigheden ligger så i svaret (at det er for at få “sky” på). Denne type vittigheder kan du i øvrigt se flere eksempler på her.

 

 

One comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *