Er pizzaburgeren det bedste fra to verdener?
Man har næppe set meget fjernsyn i år uden at have set reklamen for pizzaburgeren fra Dr. Oetker i en reklameblok. Sloganet; “Den er til alle jer der hellere vil drikke en sixpack fremfor at træne den!”, er skrevet som en slagsang. En slagsang for manden, der har en øl i hånden, fødderne oppe på sofaen og ser fodbold om lørdagen. Ham der ikke gider bevæge kroppen mange flere meter end ned til den lokale Netto og tilbage efter det, der lover at have relation til både pizzaer og burgere. To madtyper, der normalt kæmper om pladsen på sofabordet foran – nu slået sammen.
Pizza og burger består, pizzaburgeren kæmper
Gastromand testede i marts den nye lørdagsbold-partner og tømmermænds-kur – en test. Man kan naturligvis anfægte, at Gastromand kræver en vis standard af den mad, der testes, men nogle af betragtningerne er ret interessante. F.eks. vælger han at købe en pose til sin æske med pizzaburger i, for hvad tænker folk ikke, hvis de ser én gå ned ad gaden med en sådan æske? De tænker nok ikke det helt store, men selvopfattelsen og jeg’et skal i hvert fald ikke lide et knæk. Det er muligt, at man skal være meget ramt af tømmermænd før man vil se gennem fingre med, hvorledes man køber en pose til at dække æsken eller ej, men jeg kan sagtens sætte mig ind i Gastromands sted. Han understreger det pinlige ved pizzaburgeren ved, at den mere anonyme selvbetjeningskasse trækker i ham, når købet skal foretages.
Men er det virkeligt så grelt med den pizzaburger? Pizza er den mest populære spise i Danmark, hvis man kigger på take-away. Burgere er en af de store udfordrere til tronen. Det er altså to mastodonter af take-away retter, der med hver deres lange historie er smækket sammen – i den mest bogstavelige forstand. Lads os dykke lidt mere ned i, hvad det er der gør især pizzaen så enestående og eftertragtet.
Delikatesser, der inspirerer til fastfood
Pizza er unik i den forstand, at den i hele verden hedder det samme. Det er meget få madtyper, hvor man globalt kan være sikker på, hvad man får serveret, men med ”pizza” rammer man aldrig ved siden af. Pizzaens historie startede tilbage i år 997, hvorefter alle italienere, børn og voksne, tog den til sig. I 997 var pizzaen dog ikke tilnærmelsesvis det, vi kender fra pizzeriaet nede på gadehjørnet i dag. Da pizzaen begyndte at få sauce på var den ovenikøbet hvid, og ikke tomatsauce. Tomatsaucen var langt billigere at lave, hvilket kan have haft indflydelse på, hvorfor pizzaen er den alle-mands spise, som den er i nutidens Danmark.
Siden pizzaens oprindelse har mange rejst til Italien for at nyde godt af deres særprægede delikatesser. Disse delikatesser tog de rejsende med sig hjem som inspiration. Denne inspiration har udmundet sig i et væld af forskellige fortolkninger igennem tiden, hvor bl.a. deep pan pizzaen fra Chicago, som en fusion af tærte og pizza, er blevet fast inventar hos diverse pizzeriaer.
Det er her burgeren kommer ind i billedet. Siden burgeren i 1850’erne blev skabt i Tyskland kan man sige, at det kun har været et spørgsmål om tid før nogle ville give sig i kast med at kombinere det, der med take-away-brillerne på kan kaldes det bedste fra Italien og Tyskland. Tyske Dr. Oetker har allerede skabt sig lidt af et navn inden for frysepizzaer, så det giver ikke andet end mening, at de krydrer repertoiret med lidt fra deres egen andedam. Umiddelbart lyder det ikke lovende for pizzaburgeren, der lidt kæmper med at have et halvt ben i begge lejre. Det er dog en oplevelse at få tænderne i den, men er du mere til én af de to trofaste følgesvende til næste tømmermænds kur – så findes der råd for at få en pizza let.