Hvad er reglerne i bordfodbold?

Bordfodbold er et spil, som de fleste synes er sjovt at spille. Det er også et af de spil, hvor man kan lave sine egne regler eller spille med mere “uofficielle” regler og stadig få meget sjov ud af spillet. Men hvis man gerne vil spille efter de “rigtige” regler, hvordan spiller man så?

Faktisk er dette et spørgsmål, der ikke er helt let at svare på, eftersom der eksisterer flere regelsæt afhængigt af, hvorhenne i verden, man spiller, samt på hvilken type bord, man spiller! I denne artikel ser vi nærmere på de mest gængse regler.

Bordfodboldbordets opbygning

Men først kigger vi lige på, hvordan fodboldbordet typisk er opbygget. Bordfodboldborde varierer i størrelse, men er typisk omkring 120 cm i længden og lidt over 60 cm i bredden. Bordene er oftest fremstillet af massivt træ, så vægten på mange modeller kommer helt op på 75 kg! Jo tungere bordet er, desto mere stabilt er det også, så det ikke flytter sig under en heftig og intens fodboldkamp, hvilket er en klar fordel. Bordfodboldborde i høj kvalitet kan oftest købes på internettet nu om stunder.

Typisk er der 8 stænger med fodboldspillere med fire rækker til hvert hold. Stangen tættest på fodboldholdets mål har en målmand, og foran denne er der en stang med to forsvarsspillere. Længere fremme på banen er holdets stang med fem midtbanespillere og allerlængst fremme på holdets stang, som er tættest på modstanderens mål, sidder tre angrebsspillere.

Bordfodbold kan spilles af to personer eller flere. Når der er to spillere på hvert hold, styrer den ene spiller typisk de to bageste stænger med målmanden og forsvarsspillerne, og den anden styrer midtbane- og angrebsspillerne.

De mest gængse regler i bordfodbold

Før spillet påbegyndes, trækkes der lod om, hvem der får bolden, ligesom i rigtig fodbold. Derefter kommes bolden ind på banen enten igennem hul i siden af ​​bordet, ved at lade bolden trille ned over kanten på bordets midte, eller ved at blive sat ved fødderne på en af plastikspillerne på fodboldbordet. Dernæst er formålet som bekendt at sparke bolden i modstanderens mål. Hvis man så efterfølgende spiller så passioneret, at noget af bordet mod forventning går i stykker, kan man heldigvis altid få nyt udstyr og tilbehør online.

I langt de fleste regelsæt er spinning strengt forbudt. Spinning er, når man sætter stangen med plastikspillerne i hurtig og ukontrolleret rotation rundt om stangen med håndfladen. Derved får bolden stor hastighed og ryger ukontrollerbart henover banen. Den korrekte og reglementerede måde at skyde på, er ved at bruge bevægelsen i håndleddet til skud og tekniske finter.

Vi skal alle kende reglerne, før vi spiller bordfodbold

I andre regelsæt er det tilladt at spinne med målmanden, og i endnu andre regler er det tilladt at rotere stangen, som spillerne sidder på, ved spin én omdrejning. Siden etableringen af det Internationale Bordfodbold Forbund er reglerne for skud med spin blevet standardiseret i langt de fleste internationale konkurrencer, om end to fulde rotationer er tilladt i de årlige VM- og World Cup-konkurrencer.

I henhold til nogle regler er det heller ikke tilladt at score med midtbanespillerne. Selv hvis man spiller efter regler, hvor det er tilladt, kan man da også forvente, at de mere rutinerede spillere til stede vil rynke på næsen ad midtbanemål!

Hvordan vinder man i bordfodbold?

For de fleste hobbyspillere er dette noget, de aftaler med hinanden, før de spiller. Typisk vil man da spille med, at den som vinder, er den som først har scoret alle målene som defineret af antallet af point i pointtabellen, som er monteret for enden af fodboldbordet. Derved spiller man typisk til enten fem, ti eller elleve mål i konkurrencen afhængigt af det specifikke fodboldbord, som man har til rådighed. I konkurrencer arrangeret af producenten Bonzini er antallet af mål syv, og for at vinde skal man tilmed også føre med to mål.

I mere uformelle spil eller hvis man er under tidspres, så er det jo trods alt heller ikke værre end, at man kan aftale internt, hvor mange point, man spiller til. Det vigtigeste er jo bare, at der spilles!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *