Rengøring af ovn

Rigtig mange mennesker sætter pris på at have et rent hjem, men et af de steder som man ikke får rengjort så tit, er ovnen. Det kan skyldes at man synes det er uoverskueligt at gå i gang med og det tager for lang tid. Derved bliver man ved med at udskyde det, men der er hjælp at hente.

Selvrensende ovn

I dag kan man få ovne med selvrensende funktion, som betyder at man bare skal tænde på et program og så klare ovnen selv rengøringen, der er dog nogle forholdsregler man skal tage, hvis man vælger at anskaffe sig sådan en ovn.

Grundlæggende set findes der to former for selvrensende ovne. Først og fremmest pyrolyse-ovne, som ved hjælp af meget høje temperaturer, brænder al snavs og fedt af, således at der kun er aske tilbage. Denne metode er særdeles effektiv, omend at den bruger en del strøm.

Udover dette findes der ovne, som har en speciel overflade, som er særlig rengøringsvenlig. Her skal man typisk sætte en bradepande med vand ind i ovnen, og efterfølgende tænde ovnen. Dampen fra vandet, vil herefter løsne fedt og snavs.

Ovnrengøringsmiddel

Der findes rigtig mange produkter, som man kan anvende til ovn rengøring og mange af de produkter som er specielt udviklet til ovnrengøring, er noget stærkt noget at arbejde med. Derfor er der mange der vælger at søge andre alternativer til rengøring af sin ovn på eksempelvis nettet, men nogle råd kan være skadelige for din ovn eller direkte livsfarligt for ens helbred. Så pas på med at prøve hvad som helst. Der findes dog et ovn rengøringsmiddel som er mildere, men virker præcis lige så effektivt som almindelig ovnrens.

Inventar i ovnen

Bageplader og riste kan også have en tendens til at tiltrække både fedt og madrester, men her er det heldigvis dejlig nemt at rengøre, og det kræver ikke noget, som man ikke allerede har i sit køkkenskab. Sæbevand og en skuresvamp er alt man behøver. Og mens man nu alligevel er i gang kan man med fordel også tage ovnrillerne ud og give dem en tur. Ovnriste er for det meste fremstillet i rustfrit stål og kan med fordel smides i opvaskemaskinen.

Efter endt rengøring

Når man langt om længe har fået taget sig tiden til at få rengjort sin ovn, er det en god idé at give ovnen en tur ved høj varme. Ved at gøre det, er man sikret at ovnen er 100 % rengjort.

Forebyggelse af fedt, olie og madrester

Når man har rengjort sin ovn, går der som regel ikke særlig lang tid før den igen begynder at være fedtet, men det kan forebygges. Man kan efter anvendelse af sin ovn vælge at tørre den af med en fugtig klud. VIGTIGT! Ovnen skal være kølet ned inden, for at undgå forbrænding eller at kluden brænder fast på belægningen i ovnen. Man kan også vælge at forebygge mens man laver sin mad, det kan ske ved at anvende en stegepose, så fedtet ikke sprøjter rundt i ovnen, eller man kan smide en bradepande i bunden af sin ovn for på den måde at undgå at fedtet samler sig i bunden af ovnen og brænder fast.

Et andet godt råd til ikke at skulle den helt store tur igennem med rengøring af sin ovn, kan være fra tid til anden, at sætte et fad med vand og citron i sin ovn ved 50 grader, og efterfølgende tørre ovnen over med en fugtig klud. Det vil kunne tage den lille smule fedt og madrester der nu måtte sidde. Det er en god idé at gøre brug af dette råd, til den let tilsmudsede ovn.

Vil du læse mere om hvordan du kan rengøre din ovn nemt og effektivt, kan du læse blogindlægget Guide til rengøring af ovnen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *