Slip af med de frygtede væggelus

De fleste har hørt skrækhistorier om væggelus, som regel noget med backpackere og overnatninger på billige vandrehjem. Det er da også rigtigt, at der er en forhøjet risiko for at få de små bæster med hjem fra den slags rejser. Men de små insekter kan gemme sig overalt, så man kan faktisk ligeså godt få et par stykker med hjem fra et luksushotel i Paris som fra et økonomihotel i Asien.

Skulle man være så uheldig at få dem inden for sin dør, er det dog heldigvis muligt at bekæmpe væggelus.

Det skal du gøre hvis du har mistanke om væggelus

Man opdager typisk at man er ramt af væggelus, ved at man vågner op med røde og kløende bidmærker. Insekterne er nemlig i reglen kun aktive om natten, hvor de tiltrækkes af vores kropsvarme. Ligesom andre parasitter, lever de nemlig af at suge blod.

Får man mistanke om et væggelus-angreb, er det vigtigt at reagere lynhurtigt. Det allerbedste man kan gøre, er at kontakte en lokal aktør for skadedyrsbekæmpelse. Det er nemlig stort set umuligt, at komme problemet til livs på egen hånd.

Man kan dog under alle omstændigheder selv begynde med en meget, meget grundig støvsugning af hele boligen. Særligt det eller de rum, hvor man har konstateret væggelus, eller hvor man mistænker dem for at holde til. Posen smider man naturligvis ud med det samme. Dette kan i nogle tilfælde hjælpe med at holde problemet nede, så det i det mindste ikke bliver værre i mellemtiden.

Gode rejseråd for at undgå væggelus

Det man allerhelst vil undgå på sin rejse er, at der kommer væggelus i bagagen. Det er nemlig sådan man får dem med hjem. Det er svært at gardere sig fuldstændigt, men kan man lade være med at pakke alt sit tøj ud, kan det faktisk være et skridt på vejen.

I stedet for kan man lade sine ting ligge i sin kuffert eller taske, og kun tage det ud man har brug for. Tasken lader man stå et sted hvor væggelusene ikke nemt kan gemme sig, for eksempel på badeværelset, hvor væggene er glatte og der ikke er så mange revner de kan sidde på lur i.

Det er også en god idé at tjekke anmeldelser fra andre rejsende, inden man booker et overnatningssted. Er der mange der nævner væggelus, er der nok noget om sagen.
Endelig er en af de rigtig effektive ting man kan gøre, at fryse al sin bagage straks man kommer hjem fra sin rejse. Det vil sige både taske og indhold. Væggelus dør nemlig ved temperaturer under minus 20 grader, hvis de ligger der tilstrækkelig lang tid.

Det bedste er at vente fire-fem dage. Det er selvfølgelig en noget omstændig operation, der kræver en større kummefryser for at være realistisk. Men har man muligheden for det, er det nok det sikreste middel man selv har til rådighed, i forsøget på at undgå at bringe væggelus ind i sit hus.

Hvad med de andre slags lus?

Som bekendt findes der flere typer lus, og væggelus er heldigvis en af de eneste det er så besværligt at få bugt med. Hovedlus, som de fleste nok desværre har stiftet bekendtskab med på et eller andet tidspunkt, er irriterende og i manges øjne ulækre. Til gengæld er de langt nemmere at slippe af med. Det kræver blot lidt tålmodighed og omhyggelighed med tættekammen.
Er man den lykkelige ejer af en have, kan man opleve at få problemer med bladlus. Det er dog heldigvis en helt anden problemstilling, og de er generelt meget nemme at få bugt med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *