Taber dine penge værdi hvert eneste år?

I Danmark har vi gennem de sidste årtier haft en løbende inflation.

En inflation på 2 % betyder, at dine 100 kroner i 2014 kun har en reel købekraft på 98 % i 2015. Dine penge bliver mindre og mindre værd, fordi at vi får flere penge i økonomien. Derfor skal der flere penge til at købe de samme varer.

Det samme betyder, at du faktisk mister penge – at dine købekraft bliver udhulet – hvert eneste år, hvis du har til vane at spare op.

Misforstå os ikke her. Det at spare op er en meget fornuftig ting. Men det forudsætter en aktiv investering af dine midler, således at dine opsparede midler ikke mister al deres købekraft inden du har faktiske planer om at bruge dem senere, når du vil nye dit otium!

Uvildig økonomisk rådgiver

photodune-3142773-tax-xsDit første skridt bør være at tale med en uvildig økonomisk rådgiver.

En rådgiver, der kan fortælle dig, hvor det er lige nu og hvad dine muligheder er. Måske sidder du med en stor pension, penge fra arv eller salg af firma eller en løbende lønindtægt, der gør du, at kan forrente dine eksisterende penge bedre.

Måske sidder du på en stor friværdi, du ved hjælp af en omlægning af dit lån kan få aktiveret, således at du aktivt kan investere de penge, du får til et realkreditlån på meget få procent.

Din uvildige rådgiver er ikke interesseret i at sælge dig til en bank eller en ejendomsmægler, men derimod i at skaffe dig den investering, der giver dig det bedste afkast. Husk, at de fleste ejendomsmæglere, banker og forskningsinstitutter i dag ikke er uafhængige, men dele af store kædesamarbejder!

Ejendomsinvestering og aktier

photodune-3989595-tax-xsTo oplagte muligheder for placering af dine midler er ejendomsinvestering og aktier.

I forhold til aktier gælder det, at des yngre du er, des større en risikoprofil bør du vælge. Når du er ung, er der nemlig lang tid, til du faktisk skal bruge dine midler. Hvis du er ældre bør du investere mere forsigtigt, da du skal bruge dine midler hurtigere.

For aktier gælder det, at markedet altid er godt på sigt – men det er skidt, hvis du har brug for at trække dig ud af markedet for faktisk at bruge dine penge, mens markedet er på bunden. Det undgår en ung investor, der har lang tid til midlerne skal bruges, mens det er en meget reel risiko for en ældre investor, der måske går ind i markedet for 5 år.

Som alternativ er der den mindre likvide, men også mindre risikable ejendomsinvestering. Du kan selv lære meget ved at læse ”bogen 15 Procent afkast på ejendomsinvestering”, du kan købe online ved at følge linket.

Husk – Din bank sælger dig

For mange er det naturligt at gå til banken, hvis de gerne vil modvirke, at deres penge hele tiden bliver mindre værd.

Det er blot ikke et særligt logisk valg. Husk, at din bank ikke er til for dig, men til for at tjene penge på dig. Hvis du lader banken investere dine midler er du sikker på, at den eneste vinder er banken med sine faste gebyrer. Hvordan markedet herudover klarer sig kan naturligvis ikke lægges banken til last.

Find uafhængige personer til at varetage dine midler, så du sikres den bedste forvaltning – eller sæt dig godt nok ind i sagerne til, at du selv kan tage dig af det hele. Det sidste kan alene anbefales, hvis du i forvejen fx arbejder inden for fast ejendom eller finans. Ellers vil opgaven være meget stor.

Din bank er ikke din hjælper. Det er en institution, hvis eneste formål er at sælge dig produkter, så de kan tjene penge på dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *